Σαλάτα πορτοκαλιού με αγκινάρες μαριναρισμένες, ελιές, φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ψητό χαλούμι - Vitex.gr

Συνταγή #1: Σαλάτα πορτοκαλιού με αγκινάρες μαριναρισμένες, ελιές, φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ψητό χαλούμι

Συνταγή #1: Σαλάτα πορτοκαλιού με αγκινάρες μαριναρισμένες, ελιές, φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ψητό χαλούμι

Υλικά

4 αγκινάρες καθαρισμένες

4 κουταλιές φουντούκια χοντροκομμένα

4 κουταλιές λευκή κρέμα βαλσαμικού 

1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κουτάλια μυρώνι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο

60 ml ελαιόλαδο

8 μεγάλα πορτοκάλια για φάγωμα ( και όχι για χυμό)

2 μεσαία ξερά κρεμμύδια

16 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι

1 χαλούμι κομμένο σε φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

 

Χρόνος μαγειρέματος: 3-4 λεπτά

 

Για 4 άτομα

 

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το κέντρο της αγκινάρας με ένα κουτάλι προσεχτικά και τις περνάτε χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Κόβετε τις αγκινάρες στην μέση και μετά σε φέτες και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ γεμάτο με νερό και αρκετό χυμό λεμονιού.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 20 ml ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τις φέτες αγκινάρας για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, τις αποσύρετε από το τηγάνι και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ.
Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα φουντούκια, την λευκή κρέμα βαλσαμικού, τον δυόσμο, το μυρώνι, τον μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Σε ένα ξύλο κοπής καθαρίζετε με κοφτερό μαχαίρι τα πορτοκάλια, βγάζετε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα φιλέτα του πορτοκαλιού έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι λευκές μεμβράνες από το πορτοκάλι και στην συνέχεια κόβετε τα ξερά κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες.
Τοποθετείτε ένα ραβδωτό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και ψήνετε τις φέτες χαλούμι για 2-3 λεπτά συνολικά και από τις 2 μεριές για να πάρουν ωραίο χρώμα και να βγάλουν τα αρώματα τους.

 

Σερβίρετε σε ατομικά μπολ τα φιλέτα πορτοκαλιού με τις ψιλοκομμένες φέτες κρεμμυδιού και τις ελιές Καλαμών, τις μαριναρισμένες αγκινάρες και τέλος τις ψητές φέτες χαλούμι.