Τα Νέα μας, Colour Blog

Χρώματα Vitex, πινέλα και την πυξίδα σας! Πώς να βάψουμε ανάλογα με τον προσανατολισμό του δωματίου

Όπως στη ζωή, έτσι και στην εσωτερική διακόσμηση είναι οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Από τη διάταξη των επίπλων μέχρι τα φωτιστικά και τα διακοσμητικά αντικείμενα, κάθε στοιχείο συμβάλλει στην ατμόσφαιρα και τη λειτουργικότητα ενός χώρου. Προφανώς και η χρωματική παλέτα παίζει καθοριστικό ρόλο: τα χρώματα βοηθούν ώστε το δωμάτιο να γίνει… ελκυστικό. Να μας «κερδίζει», να περνάμε την ώρα μας σε αυτό, να είναι οπτικά ευχάριστο και να επηρεάζει θετικά τη διάθεση μας.

Ωστόσο, έχετε αναλογιστεί, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο προσανατολισμός του χώρου στη σωστή επιλογή χρωμάτων; Ας το ανακαλύψουμε!

Προσανατολισμός δωματίου: Φωτισμός και λειτουργικότητα

Ο προσανατολισμός ενός δωματίου καθορίζει την «ατμόσφαιρα» και την λειτουργικότητά του ακριβώς επειδή σχετίζεται με το φυσικό φως, ένα από τα πιο επιθυμητά στοιχεία στον εσωτερικό σχεδιασμό.

Η ύπαρξη φυσικού φωτός όχι μόνο μειώνει την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό, άρα και κατανάλωση ενέργειας, αλλά δημιουργεί και μια φιλόξενη, ζεστή ατμόσφαιρα. Έτσι, είναι πια «στο χέρι μας» να τοποθετήσουμε τα έπιπλα έτσι ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο το φυσικό φως.

Σε ένα δωμάτιο όπου τα παράθυρα έχουν κάποια θέα η διάταξη είναι πιο εύκολη υπόθεση, σε αντίθεση με χώρους και παράθυρα χωρίς ουσιαστικό, εξωτερικό ορίζοντα οπότε και απαιτείται άλλη διάταξη ώστε να υπάρχει μια αίσθησης ευρυχωρίας.

Είτε ο χώρος σας βλέπει βόρεια, νότια, ανατολικά ή δυτικά, κάθε προσανατολισμός προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες και προκλήσεις τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε. Μια σωστή επιλογή από την παλέτα της Vitex μπορεί να ενισχύσει τα χαρακτηριστικά κάθε προσανατολισμού, δημιουργώντας αρμονικά και οικεία περιβάλλοντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας.

«Του Μικρού Βοριά»

Τα δωμάτια που βλέπουν προς το βορρά δέχονται το λιγότερο φως. Το φθινόπωρο και τον χειμώνα ίσως είναι λίγο σκοτεινά, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι το φως φτάνει σε αυτά αρκετές ώρες της ημέρας. Γενικά, τα βορεινά δωμάτια τα θεωρούμε πιο ψυχρά και σκοτεινά σε σύγκριση με τα δωμάτια που βλέπουν σε άλλους προσανατολισμούς. Για να το αντισταθμίσουμε αυτό, επιλέγουμε θερμά και φιλόξενα χρώματα που εμπνέουν στον χώρο μια αίσθηση θαλπωρής και άνεσης.

Αν το δωμάτιο έχει μεγάλα ανοίγματα, άρα και φως, οι πλούσιες γήινες αποχρώσεις, όπως τα ζεστά καφέ των 0136 Amazon Mist και 0151 Coffee Shop, τα τερακότα όπως το 1068 Best of the Bunch και τα βαθιά κόκκινα όπως το 1040 Dark Marmalade, μπορούν να προσθέσουν βάθος και ζεστασιά στους χώρους με βόρειο προσανατολισμό, δημιουργώντας την αίσθηση του καταφυγίου. Σε ένα βορεινό δωμάτιο με λιγότερο φως, τα απαλά ουδέτερα χρώματα, όπως τα κρεμώδη λευκά των 0131 Cliffswallow και 0026 Moon Drop, τα μπεζ, τόνοι του κίτρινου  όπως το 0010 Petticoat ή του γκρι όπως το 0022 White Kitten, λειτουργούν ως εξαιρετικό συμπλήρωμα, ενισχύοντας το φυσικό φως και κάνοντας τον χώρο να μοιάζει πιο ευρύχωρος.

«Εκεί στο Νότο»

Τα δωμάτια με νότιο, ή «μεσημβρινό» όπως συνηθιζόταν να λέγονται, προσανατολισμό λούζονται από άπλετο φυσικό φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας φωτεινούς, ευχάριστους χώρους που αποπνέουν ζεστασιά και ζωντάνια. Για να τονίσουμε τη φυσική φωτεινότητα των δωματίων αυτών μπορούμε να επιλέξουμε χρώματα από την παλέτα της Vitex που ενισχύουν την αίσθηση της ανοιχτωσιάς και της γαλήνης.

Απαλό μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί, ένα ήρεμο πράσινο  όπως το 0703 Mountain Meadow και ένα ελαφρύ γκρι όπως το 0447 Metal Flake μπορούν να ενισχύσουν την έντονη, φωτεινή αίσθηση ενός τέτοιου δωματίου δημιουργώντας μια εστία χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ουσιαστικά, τα χρώματα αυτά θα ισορροπήσουν ιδανικά το δυνατό, ηλιακό φως στο χώρο μας.

Αν το φως είναι λιγότερο, μπορούμε να διαλέξουμε μωβ σαν το 1309 So Dainty, κεραμιδί όπως το 1039 Pretty Parasol και κόκκινα χρώματα όπως το 1101 Mullen Pink από την παλέτα της Vitex. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να «φοβηθούμε» τα πιο σκούρα χρώματα καθώς το φως, ούτως ή άλλως, είναι πιο «λίγο» αλλά παραμένει πλούσιο και θα «μαλακώσει» τις πιο «βαριές» αποχρώσεις.

«Ανατολή, εγώ σ’ αγάπησα πολύ»

Τα δωμάτια που βλέπουν ανατολικά λούζονται με απαλό πρωινό φως, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με θετική αύρα. Ειδικά στην Ελλάδα,  που έχουμε πολλές ηλιόλουστες ημέρες, αυτό το πρωινό φως είναι ευλογία.

Στα δωμάτια αυτά, τα «μαγικά» που κάνει το φως το πρωί, θα «απογειωθούν» αν συμπληρωθούν με χρώματα που φέρνουν αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Για να ενισχύσετε την αίσθηση φρεσκάδας και ζωτικότητας στα δωμάτια με ανατολικό προσανατολισμό, επιλέξτε χρώματα που «παίζουν» με τη ζεστασιά του ήλιου, όπως το μπλε του 0630 Star Mist και το πράσινο του 0435 Big Fish αλλά και με ουδέτερες ή και ελαφρώς ψυχρές αποχρώσεις, ειδικά αν το δωμάτιο δέχεται αρκετό φως. Οι αποχρώσεις του γαλάζιου ή ένα ουδέτερο γκρι όπως το 0538 Santo, ίσως και γκρεζ της Vitex, αλλά και απαλά μπλε και πράσινα μπορούν να δημιουργήσουν στο χώρο με ανατολικό προσανατολισμό μια όμορφη, χαρούμενη ατμόσφαιρα, γεμάτη ενέργεια κι αισιοδοξία.

Αν πάλι το δωμάτιο δεν λούζεται στο πρωινό φως, μπορούμε να επιλέξουμε σκούρες αποχρώσεις του πράσινου ή του μπλε ή ακόμη κι ένα όμορφο βιολετί.

«The West is the best»

Τα δωμάτια που βλέπουν προς τα δυτικά χρειάζονται πιο ευέλικτα χρώματα από τα υπόλοιπα δωμάτια. Κι αυτό επειδή, το φως που δέχονται μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να βοηθήσουμε το χώρο μας να δείχνει φιλόξενος, είναι προτιμότερο να παίξουμε με ανοιχτούς τόνους του πράσινου και του κίτρινου. Έτσι θα έχουμε οπτική «ζεστασιά» το πρωί και ένα πιο ψυχρό σκηνικό το απόγευμα, καθώς τα χρώματα θα φαίνονται διαφορετικά.

Επίσης, κάποια από τα αμμώδη μπεζ όπως το 0018 Dove White και τα κρεμώδη λευκά σαν το 0180 Fresh Linen της Vitex μπορούν να προσθέσουν μια αίσθηση θαλπωρής και οικειότητας, εξισορροπώντας την ένταση του απογευματινού ηλιακού φωτός κι αποτρέποντας τον χώρο από το να δείχνει υπερβολικά ζεστός.

«Θα Κάτσω Σπίτι»

Για να δημιουργήσετε μια αίσθηση αρμονίας και ισορροπίας, πέρα από τα χρώματα, σκεφτείτε να ενσωματώσετε έπιπλα με χρώμα ή άλλα υλικά αλλά και υφάσματα που θα δώσουν χαρακτήρα στο χώρο και θα ταιριάξουν με το δωμάτιο, τις αποχρώσεις και τον προσανατολισμό του.

Επιλέγοντας τα κατάλληλα χρώματα από την παλέτα της Vitex, μπορείτε να δημιουργήσετε όμορφα, φιλόξενα περιβάλλοντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Όποιο και να είναι το δωμάτιο, κουζίνα, κρεβατοκάμαρα, σαλόνι ή άλλος χώρος η πυξίδα δείχνει… Vitex!